Een paar jaar geleden stuitte ik op een intrigerend document over stress. Een van de belangrijkste conclusies van een grootschalig onderzoek in 2013 was dat 'mensen met een zinvol leven zich meer zorgen maken en meer stress hebben dan mensen met een minder zinvol leven' (Baumeister, Vohs, Aaker, & Garbinsky, 2013). Vreemd toch?

Betekenisvolle levens zijn stressvolle levens .... Het is echter niet andersom, stressvolle levens leiden niet automatisch tot een zinvol leven. Als je je veel zorgen maakt en probeert stress te vermijden, dan is de kans groot dat je wel een stressvol leven tegenkomt, maar geen zinvol leven.

Dus wat moeten we doen?

Begin met een positieve mindset ten opzichte van stress, want voor mensen die een gezond leven leiden ondanks hoge stressniveaus, is stress een barometer voor hoe betrokken ze zijn bij activiteiten die voor hen betekenisvol zijn, in plaats van een teken dat er iets mis is.

Maar er is meer aan de hand. In een gecombineerd onderzoek uitgevoerd door de universiteiten van Stanford, Colombia en Duke vonden de onderzoekers iets eigenaardigs: Het huidige onderzoek suggereert dat een stress-is-gezond mentaliteit ten opzichte van zowel uitdagende als bedreigende situaties gunstig kan zijn, niet per se vanwege het vermogen om stress minder negatief of bedreigend te laten voelen, maar eerder door het verwerven en vergroten van cognitieve, emotionele en fysiologische kenmerken die kunnen bijdragen aan adaptieve reacties op de lange termijn.’

Dus: het veranderen van je mindset naar een stress-is-gezond mindset geeft je meer positieve effecten, grotere cognitieve flexibiliteit, een actievere copingstrategie en meer fysieke veerkracht, terwijl een stress-is-schadelijk mindset slechtere fysieke, cognitieve en affectieve uitkomsten geeft.

Dat lijkt toch een perfecte reden om jezelf te gaan trainen om zo'n stress-is-gezond mentaliteit aan te nemen? Nou, er is nog meer: in een grote cohortstudie van meer dan 28.000 mensen bleek dat, nadat de werkelijke stressniveaus gecontroleerd waren, individuen die geloofden dat stress de gezondheid negatief beïnvloedt 43% meer kans hadden om vroeg te sterven.

Dus we moeten onszelf trainen om een positieve mindset te ontwikkelen, maar hoe kunnen we dat doen? Nou, waarom zou je Stressjam niet eens proberen? Stressjam is een bekroonde Virtual Reality-game die jouw mindset verandert. Als we naar de wetenschappelijke resultaten kijken, werk je niet alleen aan je mindset ten opzichte van stress, maar doe je dat ook met heel veel plezier!**

Klik hier om de white paper van Stressjam pilot study te lezen.

Bernard Maarsingh
Chief Science Officer | Cofounder Jamzone