Hoe maak je van Leeuwarden een vitale ‘blue zone’ stad? Op woensdag 16 mei gaven Friesland Boeit, NHL Stenden Hogeschool, Noorderlink en Jamzone hier gezamenlijk antwoord op tijdens het symposium ‘Serious Gaming & HR’. Dit symposium in Leeuwarden was voor iedereen die meer wil weten over hoe je Serious Gaming in kan zetten als leermethode en voor de vitaliteit van een organisatie.

‘Blue zones’ zijn gebieden op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven.
Mensen die leven in ‘blue zones’ worden gemiddeld 90 jaar en vaak ouder dan 100 jaar. Hoe kan het dat deze mensen zo vitaal zijn en wat kunnen we hiervan leren? Uit onderzoek blijkt dat het geheim zit in de alledaagse dingen die zij doen: zich omringen met de juiste mensen, natuurlijke en voldoende beweging, goed eetpatroon en voedsel en een goede kijk op het leven.

Een bijzonder experiment
Tijdens het symposium heeft Jamzone een bijzonder experiment uitgevoerd onder 25 van de deelnemers. Deze groep symposiumgangers heeft tijdens het symposium en de drie dagen daarna een sensor gedragen waarbij stress, herstel, slaap en activiteit gemeten zijn op basis van hartritme variabiliteit (HRV). De sensoren die Jamzone hiervoor inzet zijn de zeer accurate sensoren van Firstbeat. De data wordt vervolgens geanalyseerd en de 25 deelnemers krijgen hun persoonlijke rapportage en inzichten in een gesprek toegelicht door een Firstbeat specialist van Jamzone. Op deze manier hebben we geprobeerd om objectief de potentie van de ‘blue zone’ te meten. De resultaten daarvan worden met de deelnemers van het symposium gedeeld.